Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Naturalne sposoby na przeziębienie. Co polecają nasi słuchacze?

 

Naturalne sposoby na przeziębienie

Zimne wieczory i poranki powodują wzrost liczby przeziębień. W walce z chorobą warto postawić na tradycyjne domowe sposoby. Jakie waszym zdaniem?

Naturalne sposoby na przeziębienie, fot.pixabay

Mamy dla Was kilka sprawdzonych metod na wzmocnienie organizmu, aby zapobiec różnego rodzaju infekcjom:

Herbata

Najlepiej w towarzystwie miodu, cytryny i malin. Mimo że tego nie widać – ma ona wspaniałe działanie na nasz organizm. Pomaga nam podczas walki z gorączką. Dzięki witaminie C, która jest zawarta w cytrynie – wspiera naszą odporność. Natomiast miód łagodzi ból, drapanie w gardle oraz kaszel.

Czosnek

To naturalny antybiotyk, który pomaga w zwalczaniu przeziębienia. Dodatkowo ma on zbawienny wpływ na nasze samopoczucie, dodatkowo pomaga w walce z infekcjami i katarem. W jakiej formie go spożywać? Najlepiej przekrojony dodać do naszej kanapki – im większa ilość tym lepsze działanie!

Syrop z cebuli

Robiły go nasze babcie czy mamy – syrop z cebuli. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Dodatkowo jest prosty w przygotowaniu. Jak go zrobić? Pokroić cebulę i zasypać cukrem. Taką mieszankę odstawiamy na parę godzin pod przykryciem i gotowe! Możemy spożywać nawet kilka łyżeczek dziennie.

Naturalne sposoby na przeziębienie- syrop z cebuli , fot.pixabay

Olejki eteryczne

Olejki są idealnym sposobem na katar. Kilka kropel dodanych do ciepłej kąpieli potrafi zdziałać cuda. Szczególnie poleca się używanie tych eukaliptusowych oraz lawendowych. Podczas kąpieli nie tylko nasz organizm się ogrzeje, ale nasze drogi oddechowe zaczną się udrażniać – wszystko dzięki parującym olejkom.

Ciepłe mleko z masłem i miodem

Powrót do przepisu naszych babć, czyli idealny napój na rozgrzanie naszego organizmu, jak i na walkę z karatem czy bólem gardła. Masło łagodzi objawy bólu, miód łagodzi kaszel. Więc jak przygotować ten zdrowy i dodatkowo smaczny napój? Do szklanki z ciepłym mlekiem dodać łyżkę miodu oraz masła, następnie wymieszać.

Burak

To warzywo zawiera dużo witamin oraz składników mineralnych, które wzmacniają organizm, chroniąc go przed infekcjami wirusowymi. Ze względu na wysoką zawartość żelaza oraz witamin z grupy B przyczyniają się do wytwarzania czerwonych krwinek.

Czarny bez

Preparaty na bazie czarnego bzu wzmacniają odporność organizmu i ochraniają go przed częstymi infekcjami ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Czarny bez należy stosować w zapobieganiu infekcjom.

Aronia

Ten cierpki w smaku owoc jest uważany za najzdrowszy na świecie, a to zasługa witaminy C, potasu, manganu, cynku oraz żelaza. To także źródło błonnika pokarmowego.

Czytaj także: