Od świętego Wojciecha – do świętego Michała trwa wypas owiec na halach
Zgodnie z tradycją owce wyprowadzane są na hale od dnia św. Wojciecha czyli od 23 kwietnia. Wypas powinien trwać do 29 września, czyli do św. Michała Archanioła.

Szacowany czas czytania: 01:07
Czas na wypas owiec na halach
Na czas wypasu baca i juhasi mieszkają w bacówce, która jest nie tylko schronieniem, ale służy też do wyrobu produktów z owczego mleka: oscypków, bundzu, żętycy. O tradycji mówi Maria Zych-Ptoś z bacówki U Ptosia. Rozmawia Maciej Pałahicki:
Maria Zych-Ptoś: Dzisiaj jest św. Wojciecha, bacowie, redyki ruszają. W tym roku jest pięknie, jest trawa, mogłyby już iść owce, akurat jest środa – a to jest dzień szczęśliwy. Bacowie ruszają albo w środę, albo w sobotę. (…)
Radio Alex: Turyści powinni się cieszyć, bo będą wreszcie prawdziwe oscypki…
Maria Zych-Ptoś: Zaczniemy je dopiero robić oscypki, bo jak owce wychodzą na halę, to się robi ser bundz. Przeważnie robimy od św. Wojciecha do św. Michała. Radości wielkiej nie ma kiedy się idzie na szałas. Jest wtedy, kiedy się z szałasu schodzi, bo wtedy można ocenić jakie lato było. (…) A jak się idzie na wiosnę, trzeba przemyślać, czy wyjdziesz na tym, czy będą wilki, czy będą niedźwiedzie, czy będzie trawa.
Czytaj także: