Smaki lata w Radiu Alex: Jak urozmaicić potrawy z grilla?
Żeby nie było nudno na naszym stole, warto dodać odrobinę koloru.
Sałatka z roszponką
Składniki:
- 3 garście roszponki
- garść pomidorków koktajlowych
- połowa małej czerwonej cebuli
- łyżka ziaren słonecznika
- dressing (2 łyżki oleju, łyżeczka płynnego miodu, łyżeczka soku z cytryny)
Przygotowanie:
Do miski dajemy składniki: roszponkę, pomidorki przekrojone na pół, cebulkę pokrojoną w piórka, prażony słonecznik. Składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę.
Sałatka ze świeżym szpinakiem i ciecierzycą
Składniki:
- 3 garście szpinaku baby
- garść pomidorków koktajlowych
- łyżka ciecierzycy konserwowej
- 100 g sera feta
- pół małej czerwonej cebuli lub szalotki
- garść natki pietruszki
- sok z ćwiartki cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
Przygotowanie:
Do miski dajemy szpinak, pomidorki przekrojone na pół, ciecierzycę, pokruszony ser feta, cebulę pokrojoną w piórka, posiekaną natkę pietruszki. Całość polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Koreczki
Koreczki zawsze urozmaicą nam nasz stół. My polecamy takie 3-składnikowe: oliwka, pomidor, ser feta lub mozzarella.
Sos barbecue
Składniki:
- 60 ml sosu worcestershire
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka wina wytrawnego
- pół łyżeczki musztardy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do małego garnka dodajemy sos worcestershire, sos sojowy, ocet winny, wino wytrawne, musztardę, przecier pomidorowy, ketchup oraz cukier trzcinowy. Wymieszać, a następnie zagotować i gotować na małym ogniu.
*Aby zagęścić sos, należy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z 2 łyżkami wody.
Tzatziki
Składniki:
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie (300 ml) gęstego jogurtu greckiego
- łyżka oliwy
- garść koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórek zetrzeć na tarce, oprószyć solą i odstawić na chwilę. Odlać wodę. Czosnek drobno pokroić i dodać do ogórka, dodać jogurt, oliwę, posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Czytaj także: