Smaki lata nierozerwalnie kojarzą nam się ze smakami świeżych owoców. Ciągle mamy czas na borówkę amerykańską, śliwki, jeżyny, maliny czy nektaryny. Te owoce idealnie nadadzą się na naszą drożdżówkę. Wolisz słodszą wersję? Przygotuj drożdżówkę z białym serem. Sprawdź nasz przepis.
Drożdżówka ze świeżymi owocami – składniki na 8 drożdżówek
Wybrane owoce: np. borówka amerykańska, śliwki, jeżyny, maliny, nektaryny, jabłko, rabarbar
Masa serowa:
- pół kostki twarogu (250 g)
- jajko (żółtko)
- pół łyżki cukru wanilinowego
- cukier (według uznania)
Kruszonka:
- 25 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 20 g zimnego masła
Ciasto drożdżowe:
- 125 g mleka
- 50 g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 260 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kruszonka:
- Wsyp do miski mąkę, dodaj cukier i masło (dla ułatwienia pokrojone w kostkę), połącz w jednolite ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki.
Ciasto drożdżowe:
- Przygotuj rozczyn: skrusz drożdże, dodaj pół łyżki cukru, szczyptę soli, pół łyżki mąki pszennej, 1/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 żółtka, cukier, cukier wanilinowy, wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Wymieszaj ciasto. Jeśli masz maszynę, użyj haka do mieszania. Na końcu dodaj roztopione masło. Dobrze wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Drożdżówka ze świeżymi owocami – przygotowanie
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części i uformuj kule. Na środku każdej kuli zrób wgłębienie np. spodem szklanki.
- Dodaj owoce pokrojone w kostkę lub masę serową (biały ser wymieszaj z żółtkiem i cukrami).
- Brzegi drożdżówek posmaruj białkiem.
- Posyp kruszonką.
- Piecz około 16 minut w 190 stopniach (termoobieg).