Społeczna lodówka w Zakopanem już pod koniec czerwca
Już pod koniec czerwca w Zakopanem ruszy Społeczna Lodówka – miejsce, gdzie każdy może zostawić lub zabrać jedzenie. Inicjatywę wspiera MOPS oraz lokalne hotele i organizacje.

Szacowany czas czytania: 01:44
Społeczne lodówki można znaleźć już w wielu miastach w Polsce. Mogą z niej korzystać zarówno potrzebujący, jak i ci, którzy chcieliby podzielić się jedzeniem z innymi. Takiego punktu, już pod koniec czerwca doczeka się również Zakopanem. Inicjatorem akcji jest Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.
Radio Alex: Jakiego rodzaju jedzenie będzie można wkładać do tej lodówki?
Urszula Chowaniec-Bombac: Najczęściej będzie to jedzenie przygotowane. Może być w domu przygotowane, czy zupy, czy jakieś pozostawione z obiadu, jakieś rzeczy, wędliny. Ale zdajemy sobie sprawę, że to musi być też zapakowane, opisane bardzo dokładnie. Na pewno nie będziemy przyjmować mięs, ryb surowych, no bo to jest termin bardzo krótki. Możemy przyjmować również produkty sypkie pieczywo, owoce, jarzyny.
Społeczna Lodówka stanie na Spyrkówce, na terenie noclegowni obsługiwanej przez MOPS, w miejscu dość odległym od centrum miasta:
Radio Alex: Co kierowało Państwem przy wyborze tego miejsca?
Urszula Chowaniec-Bombac: Znajduje się tam noclegownia. Jest dostępna 24 godziny dla osób potrzebujących i dlatego też to miejsce będzie dla tej lodówki tam odpowiednie. I mamy też tam osoby kamery, które będą to nadzorować. Dojazd do Spyrkówki miejskim autobusem dla mieszkańców Zakopanego jest bezpłatny. Przystanek znajduje się na Spykówce numer 2. Dojście do punktu, gdzie będzie się znajdowała lodówka: dosłownie dwie minuty. Dojazd samochodem własnym jest bardzo dobry. Jest parking.
Swoją chęć do zaopatrywania lodówki wyraziły już niektóre zakopiańskie hotele. Na ul. Kościeliskiej działa Kuchnia Brata Alberta, gdzie osoby w kryzysie mogą korzystać z gorących posiłków. O tym czy lodówka społeczna sprawdzi się w mieście pod Giewontem i jak będzie przebiegała koordynacja przekazywania i pobierania produktów spożywczych, dowiecie się oczywiście z Radia Alex. Z Urszulą Chowaniec-Bombac, dyrektorką MOPSU w Zakopanem rozmawiała reporterka Radia Alex Beata Denis-Jastrzębska.
Czytaj także: