Święta na Podhalu: co restauratorzy i hotelarze szykują dla turystów? Sprawdzamy!
W jednym z najbardziej znanych zakopiańskich hoteli pytaliśmy co przygotowano dla gości, którzy zdecydowali się spędzić Święta u nich.

Szacowany czas czytania: 01:40
Święta na Podhalu – jakie będą?
Co serwują dla turystów? Czym chcą zaskoczyć ich przy wielkanocnym stole? Te pytania zadaliśmy Marzenie Kozłowskiej z jednego z największych, zakopiańskich hoteli.
Marzena Kozłowska: My co roku przygotowujemy bardzo bogaty pakiet, z dużym naciskiem właśnie na gastronomię, ale też na atrakcje dla dzieci. Zaczynamy w piątek, jak będą robić swoimi własnymi rączkami pisanki, będą przygotowywać dekoracje właśnie świąteczno-wielkanocne. W sobotę mamy góralskie powitanie z przytupem, z kapelą góralską, w niedzielę uroczyste śniadanie i mamy taki konkurs, który organizowany jest rok rocznie, to tradycja naszego hotelu. Nasi wspaniali cukiernicy tworzą jajo i to jajo co roku jest inne – ono jest przepięknie ozdobione – raz jest z kapeluszem góralskim, raz jest ze skrzypcami z czekolady. My wystawiamy to jajo w czwartek, goście głosują, ile waży jajo. Po zakończeniu świątecznego śniadania w niedzielę, jest rozstrzygnięcie tego konkursu i wszyscy konsumują to jajo.
Szefową gastronomii w tymże hotelu nasz reporter Maciej Pałahicki pytał o przysmaki jakie są szykowane:
Radio Alex: Czy czymś zaskoczycie w tym roku? Czy będzie tak bardzo tradycyjnie podczas tych świąt?
Raczej będzie tradycyjnie, dlatego, że już wiem, na przełomie lat goście jednak oczekują tradycyjnego śniadania. Będzie dużo jajek różnych i faszerowanych, gotowanych, kolorowych i na słodko, będzie dużo chrzanu. Będzie dużo bardzo smacznych wyrobów góralskich – swojska kiełbasa, szynki w całości z kością i oczywiście będzie też dużo ciasta.
Ponoć nie zabraknie pistacji, które w tym roku robią furorę…
Czytaj także: