Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

W zakopiańskich restauracjach brakuje pracowników

Zatrudnię pracowników – taką informację można znaleźć na drzwiach, niemalże co drugiej restauracji na Krupówkach.

zakopiańskich restauracjach
Mateusz Burdyn/ fot. Radio Alex

Szacowany czas czytania: 00:50

Mówi Mateuszem Burdyn, manager jednej z zakopiańskich karczm:

Brakuje pracowników fizycznych, kelnerów, pomocy kuchennych, kucharzy, a nawet zastępców szefów kuchni.

Właściciele restauracji mogą liczyć na pracowników z innych stron Polski. Ci jednak rezygnują z pracy wtedy kiedy są najbardziej potrzebni, czyli w czasie najwyższego sezonu. Do zawodu nie garną się absolwenci zakopiańskiego hotelarz.

Pozostaje więc zatrudniane obcokrajowców, choć tych też nie ma zbyt wielu.

Z Mateuszem Burdynem, managerem jednej z zakopiańskich karczm rozmawiała Beata Denis- Jastrzębska.

zakopiańskich restauracjach
Fot. Radio Alex

Czytaj także:

REKLAMA