Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Wybrano najlepszego osypka. Gdzie można go zjeść?

 

Szacowany czas czytania: 01:39

Wybrano najlepszego osypka

Najlepszego Oscypka zjecie w bacówce na Olczy w Zakopanem. Wyrabia go baca Jan Gawlak-Socka. Tak zadecydowało jury konkursu na najlepszy oscypek, organizowanego podczas Festiwalu Oscypka i serów wszelakich, odbywającego się w ramach Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem.

Wybrano najlepszego osypka

Na stu baców działających na Podhalu, w konkursie zdecydowało się wziąć udział tylko 10 z nich. Mimo to przed jury stało nie lada zadanie. Jurorzy musieli ocenić wygląd, konsystencję, kolor i co chyba najtrudniejsze, smak oscypka.

Bacowie jurorzy starali się wybrać najlepszego oscypka, lecz to nie było łatwe zadanie:

Problem był, bo wszystkie były eleganckie. Trudno jest opisać ten smak, bo nie powinien być kwaskowaty, nie powinien być raczej słodki- wtedy jest taki w miarę.

Wybrano najlepszego osypka
Wybrano najlepszego osypka

Zwycięzcą został baca z Olczy Jan Gawlak- Socka. Nagrodę odebrała żona Zofia, która pomaga w prowadzeniu bacówki.

Radio Alex: Co takiego dodaliście do tego oscypka, że zajął pierwsze miejsce?

Zofia Gawlak-Socka: Nic nie dodaliśmy. Spełniliśmy wszystkie normy, które miały być i tak miał smakować i wyglądać. Dlatego chyba się nam dostało to pierwsze miejsce.

Radio Alex: Jaki jest taki ten prawdziwy, najprawdziwszy oscypek?

Zofia Gawlak-Socka: Ciężko tak wytłumaczyć, trzeba go spróbować raz i wtedy się dowiecie. On bardzo tłustym serem jest, bo np. na słońcu aż się topi, tyle ma tłuszczu, a krowi ser nigdy się nie topi, on jest mokry po prostu.

Radio Alex: Co to dla Was znaczy to pierwsze miejsce? Będą korzyści z tego?

Zofia Gawlak-Socka: Nie, korzyści żadnych. Wyróżnieni zostaliśmy i jesteśmy w tym roku najlepszą bacówką z najlepszym oscypkiem.

Wybrano najlepszego osypka

Czytaj także: