Gruszki nie powinny być przechowywane wraz z jabłkami, a mąkę najlepiej magazynować w niskiej temperaturze.
Oto kilka rad dla tych, którzy lubią robić zapasy. Mówi Mariusz, właściciel gospodarstwa rolnego:
Radio Alex: Wiem, że wiele osób chętnie kupuje całe worki na zimę. Jak je przechowywać?
Mariusz: Najlepiej przechowywać tak, jak kiedyś się przechowywało – w ziemiankach lub piwnicach bez posadzek, bez płytek. (…)
Radio Alex: A jakie warzywa można trzymać w lodówce, a jakich się nie powinno?
Mariusz: Warzywa w większości możemy trzymać w lodówce, tylko nie może być za niska temperatura, bo pomidor czy ogórek traci też smak. Moim zdaniem nie powinno się trzymać jajek. Jajka – tak jak widzimy w marketach stoją normalnie czy na półce lub na palecie, ponieważ – moim zdaniem – jajko wyciągnięte z lodówki robi się bardzo wodniste.
Radio Alex: A jak przechowywać mąkę?
Mariusz: Mąkę przechowujemy zazwyczaj w temperaturach niskich. (…)
Radio Alex: Powinny być w pojemnikach zamkniętych?
Mariusz: Tak, w pojemnikach zamkniętych. Najlepiej żeby było to miejsce suche i chłodne.
Radio Alex: A owoce? Jabłka, gruszki.
Mariusz: Jabłka, gruszki przechowujemy w zwykłych przechowalniach, w temperaturze maksimum do 5-7 stopni bez problemu się przechowują do wiosny i odpowiednia wilgotność, bo to jabłko nie traci jędrności i smaku. Gruszki przetrzymujemy w takiej samej mniej więcej temperaturze, może być dodane 2 stopnie na plusie, ale nie trzymamy gruszki z jabłkiem, ponieważ gruszka bardzo szybko dojrzewa w obecności jabłka.
Z Panem Mariuszem właścicielem gospodarstwa rolnego, który zaopatruje zakopiańskie restauracje rozmawiała Beata Denis-Jastrzębska.