Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Co można zrobić z selera? Sprawdź przepisy

 

Lady Kitchen: Co zrobić z selera? Sprawdź

Sałatka z surowym selerem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej, zielonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ selera korzeniowego
  • ½ twardego jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jabłko i seler korzeniowy kroimy w cieniutkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Można zamoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny.
  2. Olej, ocet oraz wyciśnięty ząbek czosnku mieszamy na sos i wrzucamy do niego rodzynki. Odstawiamy na min 30 min.
  3. Soczewicę mieszamy z jabłkiem i selerem.
  4. Polewamy sosem z rodzynkami.

Taka sałatka fajnie sprawdzi się jako dodatek do grilla lub lunch do pracy. Możecie dodać ogórka małosolnego lub kiszonego, awokado i pomidory. Spróbujcie, a zobaczycie, że seler jest mega warzywem.

Seler kiszony

  • średni seler korzeniowy
  • 2 łyżki soli
  • litr wody
  • słoik o pojemności minimum 1 litr
  1. Dokładnie umyj seler, obierz ze skórki.
  2. Pokrój seler w ćwiartki, kostkę lub plastry według preferencji.
  3. Wsyp sól do wody i wymieszaj aż się rozpuści.
  4. Umieść seler w słoiku, zalej solanką, tak aby wszystkie kawałki były zakryte i zamknij słoik.
  5. Pozostaw słoik z selerem w temperaturze pokojowej na około 2-3 dni, aby rozpoczął się proces fermentacji. Pamiętaj, że im dłużej go pozostawiasz, tym bardziej będzie miał kwasowy smak.
  6. Po upływie 2-3 dni przenieś słoik do lodówki, kieszenie selera będzie kontynuowane w wolniejszym tempie.
  7. Po kilku dniach w lodówce seler korzeniowy będzie gotowy do spożycia

Pasztet z selera

  • 500 g – selera
  • 1 – cebula
  • 125 g – masła
  • ½ szklanki – wywaru grzybowego
  • 1 łyżka – sosu sojowego
  • 2 ząbki – czosnku
  • 3 – jajka
  • ½ szklanki – bułki tartej
  • 2 łyżki – chrzanu
  • 1 łyżeczka – gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka – pieprzu
  • sól

Seler i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dolać wywar grzybowy i sos sojowy, dodać rozdrobniony czosnek i masło. Doprowadzić do wrzenia i dusić wolnym ogniu przez godzinę. Wystudzić. Dodać przyprawy, jajka, chrzan i bułkę tartą. Wymieszać i przełożyć do keksówki – natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna).

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ