Lady Kitchen: Co zrobić z selera? Sprawdź
Sałatka z surowym selerem
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej, zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- ½ selera korzeniowego
- ½ twardego jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jabłko i seler korzeniowy kroimy w cieniutkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Można zamoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny.
- Olej, ocet oraz wyciśnięty ząbek czosnku mieszamy na sos i wrzucamy do niego rodzynki. Odstawiamy na min 30 min.
- Soczewicę mieszamy z jabłkiem i selerem.
- Polewamy sosem z rodzynkami.
Taka sałatka fajnie sprawdzi się jako dodatek do grilla lub lunch do pracy. Możecie dodać ogórka małosolnego lub kiszonego, awokado i pomidory. Spróbujcie, a zobaczycie, że seler jest mega warzywem.
Seler kiszony
- średni seler korzeniowy
- 2 łyżki soli
- litr wody
- słoik o pojemności minimum 1 litr
- Dokładnie umyj seler, obierz ze skórki.
- Pokrój seler w ćwiartki, kostkę lub plastry według preferencji.
- Wsyp sól do wody i wymieszaj aż się rozpuści.
- Umieść seler w słoiku, zalej solanką, tak aby wszystkie kawałki były zakryte i zamknij słoik.
- Pozostaw słoik z selerem w temperaturze pokojowej na około 2-3 dni, aby rozpoczął się proces fermentacji. Pamiętaj, że im dłużej go pozostawiasz, tym bardziej będzie miał kwasowy smak.
- Po upływie 2-3 dni przenieś słoik do lodówki, kieszenie selera będzie kontynuowane w wolniejszym tempie.
- Po kilku dniach w lodówce seler korzeniowy będzie gotowy do spożycia
Pasztet z selera
- 500 g – selera
- 1 – cebula
- 125 g – masła
- ½ szklanki – wywaru grzybowego
- 1 łyżka – sosu sojowego
- 2 ząbki – czosnku
- 3 – jajka
- ½ szklanki – bułki tartej
- 2 łyżki – chrzanu
- 1 łyżeczka – gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka – pieprzu
- sól
Seler i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dolać wywar grzybowy i sos sojowy, dodać rozdrobniony czosnek i masło. Doprowadzić do wrzenia i dusić wolnym ogniu przez godzinę. Wystudzić. Dodać przyprawy, jajka, chrzan i bułkę tartą. Wymieszać i przełożyć do keksówki – natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna).
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ