Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Grillowanie to nasz sport narodowy. Sprawdźcie przepisy na marynaty i salsy

Lady Kitchen: Grillowanie to nasz sport narodowy. Sezon startuje w maju i trwa dotąd, dopóki grilla nie przysypie śnieg. Czasem nawet to nie jest przeszkodą. Grillujemy z chęcią i grillujemy wszystko. Największą królową polskiego grilla jest kiełbasa, ale ponieważ u nas zawsze musi być ciut inaczej poznajcie nasze sposoby na grillowane potrawy.

Lady Kitchen: Zaczniemy od marynat. Marynować możemy na sucho, nacierając mięso tylko przyprawami, lub na mokro – gdzie do marynat dodany jest „mokry składnik”. My podamy tylko marynaty a wybór mięsa czy ryby lub owoców morza pozostawiamy Wam.

Marynata sucha pikantna (wołowina, wieprzowina, kurczak)

  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli

Wszystko razem mieszamy, nacieramy mięso, zamykamy je w szczelnym pojemniku i na całą noc do lodówki.

Marynata sucha, łagodna (wołowina, wieprzowina, kurczak)

  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Marynata ostra mokra (wołowina, wieprzowina, kurczak)

  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ostrej pasty z papryczek (można kupić gotowe)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego

Wszystko razem dokładnie mieszamy, mięso obtaczamy w marynacie, naczynie (najlepiej szklana lub metalowa miska) przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Marynata łagodna mokra (wołowina, wieprzowina, kurczak)

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki łagodnego ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki melasy z granatów
  • 1 łyżeczka soli

Wszystko razem dokładnie mieszamy, mięso obtaczamy w marynacie, naczynie (najlepiej szklana lub metalowa miska) przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Marynata do ryb i owoców morza

  • Sok z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli (w wersji łagodnej pomijamy płatki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku

Składniki mieszamy razem i za pomocą pędzelka smarujemy ryby i owoce morza. Odstawiamy na kilka minut.

Salsa z grillowanego ananasa

Ananasa (świeżego) grillujemy w całości, nie obierając. Jak skórka zrobi się czarne, ściągamy z grilla i uważając bo gorące, przekrawamy na pół i wydobywamy cały miąższ ze środka. Miąższ lekko siekamy, dodajemy sok z połowy cytryny, sól, pół pęczka świeżej posiekanej kolendry (można użyć pietruszki), odrobinę płatków chilli i dwa, przeciśnięte ząbki czosnku i sok z połowy limonki. Mieszamy. Salsą jest idealna do grillowanego kurczaka czy wołowiny.

Grillowane, wytrawne owoce

Twarde owoce dobrze znoszą grillowanie i mogą być fajnym i zaskakującym dodatkiem do dań z grilla. Najlepiej grilluje się je w mieszance

  • 2 łyżki melasy z granatów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli

Nie bójcie się płatków chilli tutaj, słodycz owoców i kwaśność melasy z granatów idealnie się uzupełni z lekką ostrością. Najlepiej z tą mieszanką oponuje się świeży ananas, nektarynki, brzoskwinie, morele czy gruszki.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ