Lady Kitchen: Grillowanie to nasz sport narodowy. Sezon startuje w maju i trwa dotąd, dopóki grilla nie przysypie śnieg. Czasem nawet to nie jest przeszkodą. Grillujemy z chęcią i grillujemy wszystko. Największą królową polskiego grilla jest kiełbasa, ale ponieważ u nas zawsze musi być ciut inaczej poznajcie nasze sposoby na grillowane potrawy.
Lady Kitchen: Zaczniemy od marynat. Marynować możemy na sucho, nacierając mięso tylko przyprawami, lub na mokro – gdzie do marynat dodany jest „mokry składnik”. My podamy tylko marynaty a wybór mięsa czy ryby lub owoców morza pozostawiamy Wam.
Marynata sucha pikantna (wołowina, wieprzowina, kurczak)
- 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
Wszystko razem mieszamy, nacieramy mięso, zamykamy je w szczelnym pojemniku i na całą noc do lodówki.
Marynata sucha, łagodna (wołowina, wieprzowina, kurczak)
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Marynata ostra mokra (wołowina, wieprzowina, kurczak)
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki ostrej pasty z papryczek (można kupić gotowe)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sojowego
Wszystko razem dokładnie mieszamy, mięso obtaczamy w marynacie, naczynie (najlepiej szklana lub metalowa miska) przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Marynata łagodna mokra (wołowina, wieprzowina, kurczak)
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki łagodnego ketchupu
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki melasy z granatów
- 1 łyżeczka soli
Wszystko razem dokładnie mieszamy, mięso obtaczamy w marynacie, naczynie (najlepiej szklana lub metalowa miska) przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Marynata do ryb i owoców morza
- Sok z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki płatków chilli (w wersji łagodnej pomijamy płatki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
Składniki mieszamy razem i za pomocą pędzelka smarujemy ryby i owoce morza. Odstawiamy na kilka minut.
Salsa z grillowanego ananasa
Ananasa (świeżego) grillujemy w całości, nie obierając. Jak skórka zrobi się czarne, ściągamy z grilla i uważając bo gorące, przekrawamy na pół i wydobywamy cały miąższ ze środka. Miąższ lekko siekamy, dodajemy sok z połowy cytryny, sól, pół pęczka świeżej posiekanej kolendry (można użyć pietruszki), odrobinę płatków chilli i dwa, przeciśnięte ząbki czosnku i sok z połowy limonki. Mieszamy. Salsą jest idealna do grillowanego kurczaka czy wołowiny.
Grillowane, wytrawne owoce
Twarde owoce dobrze znoszą grillowanie i mogą być fajnym i zaskakującym dodatkiem do dań z grilla. Najlepiej grilluje się je w mieszance
- 2 łyżki melasy z granatów
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
Nie bójcie się płatków chilli tutaj, słodycz owoców i kwaśność melasy z granatów idealnie się uzupełni z lekką ostrością. Najlepiej z tą mieszanką oponuje się świeży ananas, nektarynki, brzoskwinie, morele czy gruszki.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ