Lady Kitchen: Ciasto francuskie niejednokrotnie ratowało obiady, święta czy ochotę na „coś słodkiego”. Proste w użyciu, daje duże pole do popisu. Sprawdza się dobrze zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Ciasto wymaga tylko jednego – posmarowania, żeby w piekarniku osiągnęło złoty kolor. Pieczemy w 190 stopniach, bez termoobiegu, grzanie góra dół. Ciasto wsadzamy zawsze do nagrzanego piekarnika.
Łapcie kilka propozycji na skorzystanie gotowych płatów ciasta francuskiego
Jabłka w cieście francuskim
- 3 jabłka
- Płat ciasta francuskiego
- Łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- Jabłka obieramy i kroimy na cząstki.
- Cukier mieszamy z cynamonem
- Ciasto kroimy w paski.
- Jabłka obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu i owijamy paskami ciasta
- Paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy około 20 minut.
- Studzimy na kratce.
Kurczak z papryką w cieście francuskim
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 papryka pokrojona w paski
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- Sól i pieprz do smaku
- Jajko do posmarowania
- Płat gotowego ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka kroimy w grubsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na 3 łyżkach oleju, aż będzie gotowa i odstawiamy do wystudzenia.
- Paprykę smażymy na patelni na której smażyliśmy kurczaka (na tym samym tłuszczu) i również odstawiamy do wystudzenia.
- Płat ciasta francuskiego dzielimy wzdłuż na pół, a potem na prostokąty. Na wierzchu układamy poszarpane kawałki kurczaka (rozrywamy te usmażone kawałki), paprykę i posypujemy serem. Układamy tak, żeby zostawić wolne brzegi. Brzegi smarujemy jajkiem.
- Pieczemy aż brzeg się podniosą i zarumienią.
Paluchy z ziarnami
Chyba najprostszy i najszybszy przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego.
Płat ciasta rozwijamy i smarujemy cały jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarnami. Kroimy na dolnej grubości paski i paski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Rolada z ciasta francuskiego z czosnkiem niedźwiedzim
- Bierzemy dwa płaty ciasta francuskiego. Jeden płat smarujemy pesto z czosnku niedźwiedziego, na to sypiemy tarty ser (ja użyłam mozarellę), przykrywamy drugim płatem. Dociskamy.
- Kroimy na paski a paski zwijamy w w rulonik, od krótszego boku, taki ślimaczek ma wyjść. Lekko naciskamy dłonią, żeby ślimaczka spłaszczyć.
- Przekładamy na blachę, smarujemy jajkiem, posypujemy ulubionymi przyprawami, może być sezam, kminek, czarnuszka, chilli, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zazłocą.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ