Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Ciasto francuskie – na słono czy słodko?

 

Lady Kitchen: Ciasto francuskie niejednokrotnie ratowało obiady, święta czy ochotę na „coś słodkiego”. Proste w użyciu, daje duże pole do popisu. Sprawdza się dobrze zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Ciasto wymaga tylko jednego – posmarowania, żeby w piekarniku osiągnęło złoty kolor. Pieczemy w 190 stopniach, bez termoobiegu, grzanie góra dół. Ciasto wsadzamy zawsze do nagrzanego piekarnika.

Łapcie kilka propozycji na skorzystanie gotowych płatów ciasta francuskiego

Jabłka w cieście francuskim

  • 3 jabłka
  • Płat ciasta francuskiego
  • Łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  1. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki.
  2. Cukier mieszamy z cynamonem
  3. Ciasto kroimy w paski.
  4. Jabłka obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu i owijamy paskami ciasta
  5. Paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy około 20 minut.
  6. Studzimy na kratce.

Kurczak z papryką w cieście francuskim

  1. 1 podwójna pierś z kurczaka
  2. 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  3. 1 papryka pokrojona w paski
  4. 4 łyżki tartego żółtego sera
  5. Sól i pieprz do smaku
  6. Jajko do posmarowania
  7. Płat gotowego ciasta francuskiego
  • 1 pierś z kurczaka kroimy w grubsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na 3 łyżkach oleju, aż będzie gotowa i odstawiamy do wystudzenia.
  • Paprykę smażymy na patelni na której smażyliśmy kurczaka (na tym samym tłuszczu) i również odstawiamy do wystudzenia.
  • Płat ciasta francuskiego dzielimy wzdłuż na pół, a potem na prostokąty. Na wierzchu układamy poszarpane kawałki kurczaka (rozrywamy te usmażone kawałki), paprykę i posypujemy serem. Układamy tak, żeby zostawić wolne brzegi. Brzegi smarujemy jajkiem.
  • Pieczemy aż brzeg się podniosą i zarumienią.

Paluchy z ziarnami

Chyba najprostszy i najszybszy przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

Płat ciasta rozwijamy i smarujemy cały jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarnami. Kroimy na dolnej grubości paski i paski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Rolada z ciasta francuskiego z czosnkiem niedźwiedzim

  • Bierzemy dwa płaty ciasta francuskiego. Jeden płat smarujemy pesto z czosnku niedźwiedziego, na to sypiemy tarty ser (ja użyłam mozarellę), przykrywamy drugim płatem. Dociskamy.
  • Kroimy na paski a paski zwijamy w w rulonik, od krótszego boku, taki ślimaczek ma wyjść. Lekko naciskamy dłonią, żeby ślimaczka spłaszczyć.
  • Przekładamy na blachę, smarujemy jajkiem, posypujemy ulubionymi przyprawami, może być sezam, kminek, czarnuszka, chilli, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zazłocą.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ