Lady Kitchen: Lubczyk to przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie rosołu — dzięki niemu podkreślony zostaje jego warzywny aromat i smak. To również jeden z podstawowych składników popularnej przyprawy maggi. Lubczyk świetnie smakuje jako dodatek do sosów, dań mięsnych, rybnych i owoców morza. Lubczyk powszechnie znany jest jako ziele miłości i jest jednym z produktów zaliczanych do afrodyzjaków.
Lady Kitchen: Poznajcie kilka możliwości na wykorzystanie tego niepozornego ziela.
Pasta z lubczyku
Dowolną ilość liści lubczyku mielimy w maszynce do mięsa lub blenderze, doprawiamy solą i odrobiną octu lub soku z cytryny. Kwas zapobiegnie utracie koloru. Pasteryzujemy w słoikach, lub mrozimy w foremkach do kostek lodu.
Domowa przyprawa Maggi w płynie
- 500 g LUBCZYKU ogrodowego, świeżego i aromatycznego
- pęczek natki pietruszki
- 70 g soli morskiej
- 150 g cukru
- 1-2 małe, suszone prawdziwki lub podgrzybki
- 1-2 łyżki octu balsamicznego do smaku
Umyte i osączone: lubczyk i natkę pokroić i wrzucić do garnka, dodać grzyby suszone i sól, zalać ok. 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie z cukru przygotować karmel, rozpuścić go w szklance wywaru i dodać do garnka z gotującymi się ziołami. Gotować całość jeszcze ok 10 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sitko i zlać do butelek. Dodaję do domowego maggi łyżkę lub dwie prawdziwego octu balsamicznego, które podkreślają i wydobywają smak maggi.
Nalewka z lubczyka
50 g korzenia lub liści lubczyku (suszone) wsypać do słoika lub butelki. Wlać ½ litra spirytusu 70%. Słoik zakręcić i postawić w kuchni na 10 dni, codziennie wstrząsnąć. Stosować 3-4 razy dziennie po łyżeczce, rozcieńczone ciepłą wodą.
Wino lubczykowe
50 g korzenia lub liści lubczyku (suszone) wsypać do słoika lub butelki wlać butelkę wina białego gronowego, wytrawnego. Słoik zakręcić i postawić w kuchni na 10 dni, codziennie wstrząsnąć. Po 10 dniach przecedzić. Wino takie można pić np. 3 razy dziennie po 1 łyżce jako środek oczyszczający organizm i podnoszący witalność.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ