Pokrzywa to dość kontrowersyjny dodatek do dań. Kojarzy nam się z czymś niemiłym, parzącym i instynktownie omijamy. Tymczasem młode listki pokrzywy to bogactwo witamin i dobroczynnych składników. Pokrzywa najczęściej stosowana jest w formie suszu z którego przygotowujemy napary. Pokrzywa wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i odkażająco i poprawia krążenie krwi. Z jedzeniem pokrzywy i piciem naparów powinny uważać osoby z cukrzycą, przyjmujące leki na krzepliwość krwi czy po zabiegach chirurgicznych, pisze Lady Kitchen.
Lady Kitchen: Do użycia zbieramy tylko młode listki. Najlepiej zbierać w rękawiczkach. Listki płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą woda, to pozbawi je tych parzących igiełek.
Świeża pokrzywę często wykorzystuje się do robienia wyciskanych soków, shotów witaminowych.
Młode listki doskonale uzupełniają wszelkie sałaty i surówki. Popularne jest również pesto z liści pokrzyw. My dziś mamy dla Was dwa przepisy – zupę i kluseczki serowe na słodko.
Zupa z pokrzywy
- 500 ml wody lub wywaru z warzyw
- 3 garści świeżo zebranej młodej pokrzywy
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz do smaku
- Do podania jajko ugotowane na twardo
- Cebulę drobno siekamy. Warzywa korzeniowe kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy oleje do podsmażenia warzyw. Szklimy cebulę, dodajemy pozostałe warzywa i chwile je podsmażamy aż zaczną się karmelizować.
- Składniki zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy około 10 min na średnim ogniu.
- Po tym czasie dodajemy pokrzywę i gotujemy 5 min. Blendujemy.
- Można zabielić śmietaną i doprawić dla wyrazistości czosnkiem.
- Podajemy z jajkiem lub groszkiem ptysiowym
Kluseczki leniwe z pokrzywą
Potrzebujemy:
- 500 g sera białego, półtłustego
- 2 jajka
- około 1 szklanki mąki, może wejść więcej
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- Szklankę listków pokrzywy
- Ser widelcem rozdrabniamy w misce. Dodajemy posiekaną pokrzywę, jajka i cukier, mieszamy. Partiami zaczynamy wsypywać mąkę. Ciasto ma się zbić w miękką i plastyczną kulę.
- Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy, odcinamy po większym kawałku i formujemy w ruloniki.
- Ruloniki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki.
- Wrzucamy do gotującej się i lekko osolonej wody.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ