Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Pokrzywa to dość kontrowersyjny dodatek do dań

Pokrzywa to dość kontrowersyjny dodatek do dań. Kojarzy nam się z czymś niemiłym, parzącym i instynktownie omijamy. Tymczasem młode listki pokrzywy to bogactwo witamin i dobroczynnych składników. Pokrzywa najczęściej stosowana jest w formie suszu z którego przygotowujemy napary. Pokrzywa wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i odkażająco i poprawia krążenie krwi. Z jedzeniem pokrzywy i piciem naparów powinny uważać osoby z cukrzycą, przyjmujące leki na krzepliwość krwi czy po zabiegach chirurgicznych, pisze Lady Kitchen.

Lady Kitchen: Do użycia zbieramy tylko młode listki. Najlepiej zbierać w rękawiczkach. Listki płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą woda, to pozbawi je tych parzących igiełek.

Świeża pokrzywę często wykorzystuje się do robienia wyciskanych soków, shotów witaminowych.
Młode listki doskonale uzupełniają wszelkie sałaty i surówki. Popularne jest również pesto z liści pokrzyw. My dziś mamy dla Was dwa przepisy – zupę i kluseczki serowe na słodko.

Zupa z pokrzywy

  • 500 ml wody lub wywaru z warzyw
  • 3 garści świeżo zebranej młodej pokrzywy
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz do smaku
  • Do podania jajko ugotowane na twardo
  1. Cebulę drobno siekamy. Warzywa korzeniowe kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy oleje do podsmażenia warzyw. Szklimy cebulę, dodajemy pozostałe warzywa i chwile je podsmażamy aż zaczną się karmelizować.
  3. Składniki zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy około 10 min na średnim ogniu.
  4. Po tym czasie dodajemy pokrzywę i gotujemy 5 min. Blendujemy.
  5. Można zabielić śmietaną i doprawić dla wyrazistości czosnkiem.
  6. Podajemy z jajkiem lub groszkiem ptysiowym

Kluseczki leniwe z pokrzywą

Potrzebujemy:

  • 500 g sera białego, półtłustego
  • 2 jajka
  • około 1 szklanki mąki, może wejść więcej
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • Szklankę listków pokrzywy
  1. Ser widelcem rozdrabniamy w misce. Dodajemy posiekaną pokrzywę, jajka i cukier, mieszamy. Partiami zaczynamy wsypywać mąkę. Ciasto ma się zbić w miękką i plastyczną kulę.
  2. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy, odcinamy po większym kawałku i formujemy w ruloniki.
  3. Ruloniki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki.
  4. Wrzucamy do gotującej się i lekko osolonej wody.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ